Dziadek zdradził mi patent na najlepszego pstrąga z piekarnika. Sekretem są 4 proste dodatki

Dodano:
Pstrąg
Nie wiesz, jak przygotować aromatycznego pstrąga z piekarnika lub patelni? Zachęcam do wypróbowania sprawdzonego patentu na soczystą rybę, pieczoną z 4 dodatkami.

Pstrąg to smaczna, zdrowa i stosunkowo tania ryba słodkowodna, którą można kupić nie tylko w sklepach rybnych i supermarketach, ale także bezpośrednio od hodowców. Odpowiednio przygotowana, zachwyci smakiem nawet osoby, które nie przepadają za rybami. Moja rodzina uwielbia pstrągi pieczone w całości z dodatkiem oliwy z oliwek, cytryny i maślano-ziołowego nadzienia.

Jak upiec całą rybę w piekarniku? Patent na smacznego pstrąga

Pstrąg to jedna z prostszych w przygotowaniu ryb, której mięso nie ma mocnego aromatu i posmaku mułu. Żeby pstrąg zachwycał smakiem, nie trzeba wielu przypraw oraz dodatków, które stosowane w nadmiarze, przytłaczają naturalny smak ryby.

Sekretem wyjątkowego smaku pstrąga z przepisu mojego dziadka, który był zapalonym wędkarzem i mistrzem w przyrządzaniu ryb, są 4 tanie, proste dodatki, czyli dojrzałe cytryny, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, naturalne masło i aromatyczne zioła. Cytryny i zioła nadają rybie przyjemny smak i zapach, a masło zapobiega przesuszeniu mięsa w czasie pieczenia/smażenia i sprawia, że ryba rozpływa się w ustach.

Przygotowanie smacznego pstrąga krok po kroku

Na początek dokładnie oczyść świeżą rybę z wierzchu, wypłucz ją też w środku z resztek wnętrzności i osusz papierowym ręcznikiem (na zewnątrz i wewnątrz).

Kolejny krok to przyprawienie pstrągów solą i świeżo zmielonym pieprzem na zewnątrz i wewnątrz oraz odstawienie na 30 minut do lodówki. W tym czasie wymieszaj miękkie masło (50 g na 1 pstrąga) z posiekaną natką pietruszki i koperkiem (ilość posiekanych ziół powinna odpowiadać ilości masła). Uformuj z ziołowego masła wałeczek, owiń papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby masło stężało. Porada: do masła możesz również dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, rozmaryn lub szałwię.

Gdy pstrąg i masło się chłodzą, pozostaje jedynie starannie wyszorować i sparzyć cytrynę oraz pokroić ją na plasterki. Cytrynę ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika i skrop oliwą. Schłodzone masło ziołowe włóż do wnętrza ryby i delikatnie dociśnij. Ułóż pstrąga na plastrach cytryny i skrop z wierzchu oliwą.

Ile piec całego pstrąga w piekarniku?

Piecz pstrąga przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Przed podaniem polej rybę z wierzchu aromatycznym tłuszczem, który pozostał na blasze do pieczenia. Zgodnie z powyższymi wskazówkami możesz również usmażyć całego pstrąga na patelni, jednak w tym przypadku plastry cytryny ułóż na wierzchu ryby pod koniec smażenia.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...